Soru ve Cevaplarla İslam ve Konudışı Soru ve Cevaplar Forumundan İlaç ve Gıda Maddelerinde Kapsülleme veya Filim Tabakalamada Helâl şartlar nedir? Hakkında Kısa Bilgi
  1. 1

    Reklam

    İlaç ve Gıda Maddelerinde Kapsülleme veya Filim Tabakalamada Helâl şartlar nedir?

    Reklam




    İlaç ve Gıda Maddelerinde Kapsülleme veya Filim Tabakalamada Helâl şartlar nedir?


    İlaç sanayi, acı ilaçların içimini kolaylaştırmak için kapsülleme veya filim tabakalamayı, uzun zamadan beri kullanmaktadır. Gıda sanayinde kullanımı ise daha yenidir. Gıda sanayisinde kapsülleme yada filim tabakası ile kaplama daha çok gıda maddesinin fiziki görünümünü, rengini ve katkı maddeleri ile sağlanan tadlarını, kokularını muhafaza etmek ve korumak için kullanılmaktadır.


    Bu maksatla kullanılan koruyucu maddeler gelatin, arap zamkı, sellülaz zamkı, modifiye gıda nişastası, saf süt yağı ve benzerleridir. Filim tabakalama ve kapsülleme de arab zamkı, sellülaz zamkı, modifiye gıda nişastası ve süt yağı kullanılmışsa helâl kabul edilebilir.

    Eğer bir ürün Helâl katkılar kullanılarak yapılmışsa ancak muhafaza etmek için kapsülleme veya tabakalama işlemi için domuzdan veya haram şartlardaki hayvanlardan yapılmış gelatin kullanılmışsa o ürün Haram durumuna gelir. İşin üzücü tarafı, ürün etiketinde onun üretiminde kullanılan katkı maddelerinin arasında olmadığı için gelatin belirtilmez. Bu durumda kesin emin olmadan, bu tür maddeleri almaktan kaçınmak en iyi yoldur.alıntı


    Paylaş
    İlaç ve Gıda Maddelerinde Kapsülleme veya Filim Tabakalamada Helâl şartlar nedir? Mumine Forum

  2. 2
    Reklam




    İlaçların üzerinde maalesef ki domuz yağının kullanıldığını gösteren bilgi bulunmaz. Bu nedenle ilaç kullanımına dikkat etmek gerekir. İlaç helal sadece kabı haramsa caiz değildir.