Soru ve Cevaplarla İslam ve Konudışı Soru ve Cevaplar Forumundan Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz? Hakkında Kısa Bilgi
  1. 1

    Reklam

    Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?

    Reklam




    Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?

    Gelatin, sığır, domuz, balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Daha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.

    Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.

    Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.

    Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.

    Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.


    Paylaş
    Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz? Mumine Forum

  2. 2
    Reklam




    Jelatin tüketimi ile sağlığı etkileyecek kadar zararlı bir gıdadır. Domuz kullanımı yaygın olduğu için ve şüphe taşıdığı için kullanılmaması tavsi edilmektedir.



gelatin domuz