Soru ve Cevaplarla İslam ve Fetvalar Forumundan Üçbin Seçme Fetva-Vücut ve Avret Yerlerinin Temizliği ile ilgili fetvalar. Hakkında Kısa Bilgi
  1. 1

    Reklam

    Üçbin Seçme Fetva-Vücut ve Avret Yerlerinin Temizliği ile ilgili fetvalar.

    Reklam




    Üçbin Seçme Fetva-Vücut ve Avret Yerlerinin Temizliği ile ilgili fetvalar.
    398 - Soru: Gece tırnak kesmek doğru değildir, deniliyor, Siz ne dersiniz?
    Cevap: Bu soru Harünü'r-Reşid tarafından İmam Ebu Yusuf'a sorulmuş. O, "caizdir" diye cevap vermiş. Kendisine delil sorulmuş, "el-Hayrü la yüahharu= Hayır, te'hir olunmaz" Hadis-i Şerifini haber vermiştir. (Feteva-i Hindiye c.5,s. 358)
    399 - Soru: Cünüp iken tırnak kesmenin dinimizce doğru olup olmadığını açıklar mısınız?
    Cevap: Cünüp iken tırnak kesmek mekruhtur. Bu kirden vücudunu arıtmadan tırnak kesmemelidir. (Feteva-i Hindiye, c. 5, s. 358)
    400 - Soru: Koltuk altındaki kıllar, ne kadar uzarsa namaz caiz olmaz?
    Cevap: Koltuk altında ve avret mahallinde biten kılların temizlenmesi bir ay içinde tekrarlanmalıdır. Kırk günü geçirmekte kerahet olduğu unutulmamalıdır. Bunların uzaması namazın sıhhatine tesir etmez.
    401 - Soru: Benim 88 yaşında bir teyzem var. Gözleri hiç görmüyor, aklı da az eriyor. Bu haliyle namazını da kılmaya çalışır. Fakat tahareti tam olmuyor. Bunun durumu nedir. Sonra, 70 yaşındaki kimsenin defteri kapanır, deniliyor bu ne derece doğrudur?
    Cevap: Evet, namazını kılması gerekir. Onun durumuna göre dinimizin hükümlerinde bir genişleme ve ruhsat verilmiş olur. O yasa gelmiş kimse, günah irtikap etmeyeceğinden dolayı böyle söylenmiştir. Fakat günah işleyecek olursa 90 yaşında olsa bile defteri açılır ve irtikap ettiği suçları yazılır.
    402 - Soru: Avret mahallinin tıraşı geçmiş olan bir kimse cünüp sayılır mı?
    Cevap: Sayılmaz. Fakat kırk günü geçmesi halinde kerahet vardır. (Feteva-i Hindiye, c. 5, s.358)
    403 - Soru: Tıraştan sonra kolonya kullanabilir miyiz?
    Cevap: Kullanmasanız iyi olur. Şayet kullanacak olursanız kolonya sürdüğünüz yeri yıkayınız. Zira ana maddesi ispirto olup temizliği üzerinde ihtilaf olunmuştur. (Büyük İslam İlmihali, Temizlik bahsi, madde: 92/5).
    404 - Soru: Kadınlar, avret mahallini yolarak veya jiletle tıraş ederek temizleseler bir mahzuru var mı?
    Cevap: Mühim olan temizliğin yapılmış olmasıdır. Şekil ve kullanılan vasıtada herhangi bir mahzur görülmemektedir.
    405 - Soru: Tıraş edilecek mahallerde olan kıllar, arpa uzunluğu kadar olursa namaz caiz olmaz, diye duyduk. Ayrıca küçük parmağı bir defa dolarsa kafir olur, diye işittik. Bu hususta siz ne dersiniz?
    Cevap: Bu mahallerin tıraşlarının kırk günü geçmesinde kerahet vardır. Fakat duyduğunuz iddialar yanlıştır. Bu gibi lafların bir dayanağı yoktur. Bir kötülüğün önünü almak için dinimizde bulunmayan lafları uydurmak, ihmal edilen işin vebalinden daha ağırdır.
    406 - Soru: Avret mahallinin temizlenmesi hangi yaşa kadar devam etmektedir?
    Cevap: Bunun yaşla bir ilgisi yoktur. Bahsi geçen yerdeki kıllar uzamaya devam ettikçe tıraş olma mükellefiyeti de tekrarlanır.
    407 - Soru: Herhangi bir kimsenin avret mahallini uzun süre temizlememesi sıhhatine zararlı mıdır?
    Cevap: Temizlenmediği zaman, mesamatın tıkanması ile vücudun her ifrazatı zorlaşır. Bu da onun sağlığına zarar verir. Kirlerle karışan terlerin meydana getireceği kerih koku da buna caba... Bu temizliğin kırk günü geçmesi mekruhtur.
    408 - Soru: Cuma günü tıraş olmakta bir mahzur var mıdır? Perşembe günü olmak efdaldir diyorlar. Siz ne dersiniz?
    Cevap: Cuma günü tıraş olmak müstehabtır. Perşembe günü tıraş olmakta da bir mahzur yoktur. Ancak, cuma gününde efdaliyet vardır. (Fetava-i Hindiye, c. 5, s. 357).
    409 - Soru: Af buyurun, cünüp iken kasık kıllarının temizlenmesi doğru mudur?
    Cevap: Mekruhtur. Önce yıkanmalı, daha sonra tıraş olmalıdır.





    Paylaş
    Üçbin Seçme Fetva-Vücut ve Avret Yerlerinin Temizliği ile ilgili fetvalar. Mumine Forum

  2. 2
    Reklam




    Bir Müslümanın her anı abdestli olarak temiz olması zorunlu olmasa da bu şekilde kaldığı zaman daha faziletlidir. Her an Allahu tealanın gözetiminde olduğumuzu düşünerek her an onunla abdestli göründüğümüzü düşündürmesi açısından önemlidir.



fetva i hindiya